torsdag 15 september 2011

Biografi om Agatha Christie (del 1)

Agatha som ung ^^ 
Bilden är tagen ifrån : HÄR
Det var en gång en liten flicka som hette Agatha Mary Cl....... Nä, nu blev det ju helt fel!


 Vi försöker igen :


* Födelsenamn : Agatha Mary Clarissa Miller
* Födelseår: 1890
* Födelsestad : Torquay, Devon, England


... Detta var det TRÅKIGASTE jag nånsin har skrivit. Vi dissar det och kör på lite hur som helst! :


Agatha Christie föddes i en liten by (stad, whatever you wanna call it 8D) som heter Torquay , år 1890. Hon hade en storebror och en storasyster , hon var alltså det yngsta barnet.


Agathas moder (HAHA, LoL) ville inte att Agatha skulle gå i skolan, hon hade tänk sig att Agatha skulle lära sig att läsa när hon var åtta. Men Agatha själv hade andra planer , hon lärde sig själv att läsa helt enkelt. När hon bara var fem år dessutom. Det fortsatta skol-livet bestod utav privatskola och något år på en fransk skola.


Agathas hus i England
Bild snodd HÄRIFRÅN
 Under somrarna var Agathas älskade hus uthyrd, så hon spenderade somrarna i Frankrike med sin familj. På den tiden var det vanligt att semestra i Frankrike så hon fick fransklektioner för att läsa sig flytande franska. Vilket hon senare han bra användning av i både skolan ( i Frankrike) och i sina böcker om Hercule Poirot, en belgisk detektiv.


Jag skulle chansa och säga att Agathas familj inte var superrika , eller fattiga. Utan medelklass. Varför undrar du då? Tja, om dom var rika så skulle de väl inte ha hyrt ut sitt hus varje år? Och eftersom de hade råd att åka till Frankrike varje år så kan vi strunta i den fattiga delen. Ò3Ó


Agatha fick ingen ordentlig utbildning , utan lärde sig lite smått och gott utav sin pappa (och privatlektionerna såklart!). Men hon gick på många aktiviteter som piano , dans , tennis och sång. Att sjunga var hon riktigt bra  på , hon funderade på en karriär som operasångerska, men hennes röst var inte stark nog. Sen var hon blyg också, en sak hon ärvde av sin mamma. Så det blev ingen karriär där , men det var tur det! Annars skulle vi inte ha så många bra böcker att läsa! ^^


Ställen som Agatha har varit på under sina resor.
Karta baxad HÄRIFRÅN


När Agatha var 11 så dog hennes pappa Frederick. Efter hans död reste Agatha runt i världen med sin mamma. En liten början på Christies alla resor , under sin livstid reste hon pretty much över stora delar av världen!  Och några ställen besökte hon många gånger. OwO



Agatha Christie hette inte så hela sitt liv, hennes födelsenamn var Agatha Mary Clarissa Miller. Efternamnet "Christie" fick hon av sin första man , Archibald Christie. De träffades på en bal och dansade många gånger tillsammans. Efter det höll Archibald kontakten med Agatha och besökte henne ofta. Archibald var en pilot under första världskriget i Frankrike. Agatha och Archibald gifte sig på julafton 1914, Archibald hade fått specialtillstånd att återvända hem från Frankrike för att gifta sig. Agatha som var kvar i Torquay arbetade som sköterska , då fick hon reda på mycket om gifter. Kunskapen användes väl i hennes böcker som hon skrev. (^ v ^)



Agatha och Archibald Christie 
Pic taken from: HERE

Medans Agatha jobbade som sköterska så skrev hon sin första bok : "The Mysterious Affair At Styles" eller den svenska titeln : "En Dos Strykin". Den kom ut 1920, men den var klar några år innan. Anledningen till att Agatha ens skrev boken är för hennes storasyster Madge (Margaret Frary Miller) utmanade henne att skriva en novell. Agatha har alltid haft en livlig fantasi och när hon var ung hittade hon på en massa historier.


"The Mysterious Affair At Styles" fick bra kritik. Det var ingen BAM RATTA TAN TAN! hit eller så, men den var riktigt bra för att vara en författares första bok enligt många. Huvudpersonen i boken är Hercule Poirot (ja, den belgiska detektiven), en av Agathas mest älskade karaktärer. Han hade en lång karriär och var med i ca 33 noveller och 51 småhistorier.







Fortsättning kommer snart ... ^^







Källor : Denna sida
          Denna med
         Tillome denna
Och denna såklart!



 Annyeong ~~ 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar